Rendement beleggingen sterk beïnvloed door kosten

Onderzoek van ESMA toont aan dat passieve aandelenfondsen consistent de actieve aandelenfondsen in rendement overtreffen. De Europese Autoriteit voor Effecten en Markten (ESMA) heeft in haar eerste rapport in 2019 aandacht besteed aan de impact van kosten op de prestaties van retailbeleggingsproducten. Het verslag heeft betrekking op icbe-beleggingsfondsen, alternatieve beleggingsfondsen en gestructureerde retailproducten.

De analyse vindt plaats in het kader van het project van de Europese Commissie inzake kosten en prestaties van beleggingsproducten.

Het rapport geeft aan dat kosten een significante impact hebben op het uiteindelijke rendement dat retailbeleggers maken op hun beleggingen:

* de kosten voor icbe-fondsen, samen genomen, verlagen hun brutorendement gemiddeld met een kwart;

* de kostenimpact varieert sterk, vooral afhankelijk van de productkeuze, activacategorie, fondstype; en

* beheerkosten en andere lopende kosten vormen meer dan 80% van de investeerderskosten, terwijl de instap- en uitstapvergoedingen een minder groot effect hebben.

Markttransparantie is met name beperkt voor alternatieve beleggingsfondsen en gestructureerde retailproducten waarvoor praktisch geen actuele gegevens over kosten en prestaties beschikbaar zijn.

Highlights

Uit de gegevens blijkt dat de totale kosten van een icbe-fonds de prestaties van het fonds aanzienlijk verminderen, waardoor retailbeleggers in veel sterkere mate worden getroffen dan institutionele beleggers. Gemiddeld betalen retailklanten twee keer zoveel als institutionele klanten. De impact varieert per activaklasse, waarbij de kosten gemiddeld 25% van het brutorendement vertegenwoordigen in de periode 2015-2017. Doorlopende kosten zoals beheerkosten vormen meer dan 80% van de totale kosten betaald door klanten, terwijl toegang- en vertrekvergoedingen een minder belangrijke impact hebben.

Wat het totale rendement betreft, overtreffen passieve aandelenfondsen consistent de actieve aandelenfondsen. Dit wordt verder aangetoond door het feit dat de kosten voor actief beheerde aandelenfondsen aanzienlijk hoger zijn dan die voor passief beheerde fondsen en ETF’s.

Bovendien constateert het rapport aanzienlijke verschillen in kosten en bruto prestaties in de lidstaten. Tot slot benadrukt het rapport het gebrek aan beschikbare en bruikbare kosten- en prestatiegegevens, wat een belangrijk probleem is vanuit het oogpunt van beleggersbescherming.

Het rapport biedt nationale bevoegde instanties nuttige informatie ter ondersteuning van de implementatie van de kapitaalmarktenunie, en heeft tot doel de grotere participatie van particuliere beleggers in kapitaalmarkten te bevorderen door consistente EU-brede informatie over de kosten en prestaties van beleggingsproducten te verstrekken. Het toont ook aan dat het belangrijk is dat de kosten bekend worden gemaakt aan beleggers, zoals vereist door de MiFID II-, ICBE- en PRIIP-regels en de noodzaak voor vermogensbeheerders en beleggingsondernemingen om te handelen in het beste belang van beleggers, zoals vastgelegd in de MiFID II-vereisten.

Het gehele Engelstalige rapport leest u hier.