De timing van stockpickers blijkt vaak slecht

Recente studies van Morningstar tonen een aantal belangrijke uitkomsten voor beleggers.

Actieve fund managers voegen in veel gevallen geen rendement toe door te handelen. Met dat handelen (het “timen” door beleggingen te kopen of te verkopen, ook wel “stockpicken” genoemd) proberen ze het beter dan het marktgemiddelde te doen. Vaak hadden ze beter niets kunnen doen. Dat geldt zowel voor zogenaamde actively managed funds (actieve selectie) als voor zogenaamde tactical asset-allocation funds (veranderen van de verdeling van beleggingen over bijvoorbeeld aandelen en obligaties en weer terug, afhankelijk van de inschatting van de markt).

Actieve beleggingsfondsen rekenen daarnaast aanzienlijk hogere kosten dan indexfondsen. Het handelen (anticiperen op de markt door aan- en verkooptransacties) kost nu eenmaal meer dan het volgen van de markt door beleggingen niet te verkopen (ook wel “buy and hold” genoemd). Dat laatste doet een indexbelegging.

Conclusies: handel zo weinig mogelijk, houd vast aan je (index-)belegging en kies een beleggingsprofiel (asset allocatie) dat past bij je uitgangspunten en waar je in goede en slechte tijden mee kan leven.

Uit deze studies blijkt ook waarom de actieve fundmanagers slechter presteren dan indexfondsen. Actieve fund managers zijn gemiddeld nog best goed in staat om veelbelovende aandelen te onderkennen en aan te kopen, alleen de timing, met name van de verkoop, blijkt een heel lastige (te vroeg of te laat). Daar gaat het rendement in veel gevallen weer verloren. Dan zijn we weer waar we begonnen: “Actieve fund managers voegen in veel gevallen geen rendement toe door te handelen.” Niet voor niets hield Warren Buffet zijn aandelen vaak erg lang in portefeuille (buy and hold). Zoals we weten heeft hem dat geen windeieren gelegd.

Bron: Running in Place / Adam M. Grossman / 11 juni 2023 Running in Place – HumbleDollar

Bron: Morningstar / Jeffrey Ptak / 30 mei 2023 They Came. They Saw. They Incinerated Half Their Funds’ Potential Returns. | Morningstar