Rapport Actief versus Passief van Morningstar

Hij is weer uit: de ‘Active-Passive-Barometer’ van Morningstar!

De beurzen zijn na het onheilspellende eerste kwartaal van 2020 in de meeste gevallen weer ruimschoots hersteld en de beurzen noteren veelal een All-Time-High. Het is ook tijd om de balans van 2020 op te maken.

De ‘Active-Passive-Barometer’ van Morningstar is elk half jaar weer een belangrijke graadmeter voor alle beleggers en dus ook voor Index People. Wie heeft beter gepresteerd in 2020: de actieve fondsbeheerders of juist de passieve indexfondsen? In maart 2021 publiceerde Morningstar de meest recente update van deze barometer en wederom komt de passieve belegger er als winnaar uit.

Zelfs in een volatiel jaar als 2020 blijkt slechts de helft van de actieve managers in staat om het beloofde extra rendement te genereren. Als de meetperiode langer wordt vallen er steeds meer winnaars af. Ter illustratie: in het afgelopen decennium was het percentage actieve fondsen dat wist te overleven én outperformance wist te behalen bij de belangrijkste segmenten zoals Global Large cap en Europees Large cap respectievelijk slechts 5,7% en 9,6%.

Dit bevestigt wederom dat het voorspellen van de markt geen succesvolle strategie is, en dat je als belegger met een passieve benadering op langere termijn altijd beloond wordt.

In Europa richten de afgelopen jaren steeds meer particulieren en institutionele beleggers zich op een passieve strategie waarbij de index wordt gevolgd. De verwachting is dat dit de aankomende jaren verder zal toenemen.

Als grondleggers van indexbeleggen in Nederland weten we bij Index People als geen ander hoe we op een passieve manier het beste resultaat kunnen bereiken. Index People belegt uitsluitend met behulp van indexproducten en volgt daarmee altijd de markt. Wij geloven niet in markttiming en het onderzoek van de Morningstar onderstreept deze gedachte. Bekijk hieronder de belangrijkste conclusies van het rapport, of download het integrale rapport hier.

Belangrijkste conclusies samengevat: activepassive

Op onze website informeren wij u graag over onze wijze van indexbeleggen en de kernwaarden van onze dienstverlening.

Wilt u meer weten over de beleggingsfilosofie van Index People? Vraag een brochure aan of neem contact met ons op!