Trump kondigt wereldwijde importheffingen aan
De Amerikaanse president Donald Trump heeft stevige importheffingen aangekondigd waarmee hij de wereldhandel op scherp zet. De Verenigde Staten (VS) voeren vanaf 5 april een basistarief van 10% in op alle import. Vanaf 9 april volgen aanvullende, landen-specifieke heffingen. Voor de Europese Unie komt dit neer op een totale heffing van 20%. Andere landen worden nog harder geraakt. Zo krijgt China een gecombineerde heffing van in totaal 54% en Vietnam 46%.
Trump presenteerde deze stap op wat hij zelf ‘Liberation Day’ noemt. Hij noemde de maatregelen een ‘verklaring van economische onafhankelijkheid’. Volgens hem zijn de importheffingen noodzakelijk om de Amerikaanse economie en nationale veiligheid te beschermen. Hij spreekt over een “gouden eeuw” die terugkeert, waarin de productie weer op Amerikaanse bodem zal gaan plaatsvinden.
De maatregel is bedoeld om handelstekorten terug te dringen, maar critici merken op dat de tarieven zijn gebaseerd op politiek gemotiveerde schattingen, niet op economische realiteit. Volgens analisten worden landen belast op basis van hun handelsbalans met de VS, zonder complexe analyse van bestaande barrières of tarieven.
De nieuwe heffingen blijven van kracht zolang Trump dat nodig vindt. Hij gaf aan dat hij de heffing verder zal verhogen als handelspartners met tegenmaatregelen komen. Ook gaf hij aan dat dit een startpunt van onderhandelingen kan zijn. Hierdoor is er ook een mogelijkheid dat de tarieven worden teruggeschroefd als landen ‘significante stappen’ zetten richting, volgens Trump, een eerlijkere handel of samenwerking met de VS op het gebied van economie of ‘nationale veiligheid’.
Reacties op aankondiging
Internationaal zijn de reacties op de aangekondigde heffingen scherp. Voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, gaf aan dat Europeanen zich in de steek gelaten voelen door hun oudste bondgenoot, maar dat zij zich nu moeten verenigen in hun verzet. Zij kondigde aan dat de EU rond 15 april een pakket zal hebben klaarliggen met mogelijke tegenmaatregelen.
Landen als Japan en Zuid-Korea zitten vanwege de sterkte militaire afhankelijkheid van de VS in een lastige situatie. Zij reageerden dan ook gematigder op de aangekondigde heffingen. Japan sprak niet over een vergeldingsmaatregelen, maar kondigde onderhandelingen met de VS aan over het verlagen van de heffingen. China heeft inmiddels laten weten een invoerheffing van 34% op alle Amerikaanse import te gaan heffen.
Binnen de VS zelf is er ook forse kritiek op de heffingen. Paul Krugman, winnaar van de Nobelprijs voor de economie, noemde de maatregel ‘volledig doorgedraaid’ en wees erop dat de vermeende handelsbarrières van partners als de EU zwaar worden overdreven. Ook Democratische en enkele Republikeinse politici waarschuwen voor hogere prijzen voor Amerikaanse consumenten en verslechterende internationale relaties.
Beurzen dalen hard door aangekondigde importheffingen
De financiële markten reageerden heftig. Wall Street beleefde de grootste koersdalingen sinds het begin van de coronapandemie. De Nasdaq verloor bijna 6%, de S&P 500 daalde met bijna 5%, en de Dow Jones eindigde ongeveer 4% lager. Vooral Tech-bedrijven, afhankelijk van goedkope productie in Azië, werden zwaar getroffen.
Ook de Europese beurzen deelden in de malaise. De Europese indices daalden tussen de 2% en 4%. De Amerikaanse dollar verloor terrein tegenover de euro en de olieprijs zakte naar het laagste niveau in jaren. Analisten waarschuwen dat het risico op een wereldwijde recessie toeneemt, terwijl de Wereldhandelsorganisatie (WTO) inmiddels verwacht dat de wereldhandel in plaats van te groeien met 3%, dit jaar met 1% zal krimpen.
Beleid van Index People onveranderd
De onrust op de financiële markten kan u als belegger onzeker maken. Grote koersdalingen, alarmerende nieuwsberichten en scherpe uitspraken uit de politiek kunnen het gevoel oproepen dat u iets moet doen met uw beleggingen. Bij Index People geloven wij juist dat dit het moment is om rustig te blijven.
Tijdens de looptijd van een belegging zijn er goede en minder goede periodes. Het is belangrijk om in beide gevallen vast te houden aan uw oorspronkelijke plan. Bij Index People zullen wij dan ook niet proberen in te spelen op korte bewegingen in de markt. De reden hiervoor is dat ‘markettiming’ in de praktijk vaak minder goed uitpakt dan gehoopt. In plaats daarvan hanteren wij een eenvoudige en bewezen aanpak: breed gespreid beleggen tegen lage kosten.
Uiteraard blijven wij uw portefeuille voortdurend monitoren. Als de samenstelling te ver afwijkt van de afgesproken verdeling, bijvoorbeeld tussen aandelen en obligaties, dan zullen wij deze herbalanceren. Zo blijven risico en rendement in balans en passend bij uw situatie – ook in onrustige tijden.
Bij Index People geloven wij in rust en ratio, juist wanneer de markten sterk bewegen. Het is belangrijk om niet te handelen vanuit paniek of speculatie, maar te blijven vertrouwen op de robuuste principes waarop uw portefeuille is ingericht.
Heeft u vragen of wilt u hierover verder met ons spreken? Neem dan gerust contact met ons op via 023 7114416 of [email protected].