Eerste Nederlandse ondertekenaar CFA gedragscode

CFA Institute, de wereldwijde vereniging van beleggingsprofessionals die de norm stelt voor professionalisering en prestaties, heeft Index People toegevoegd aan de groeiende lijst van wereldwijde ondernemingen die naleving betrachten van de Asset Manager Code of Professional Conduct. Index People is daarmee de eerste vermogensbeheerder in Nederland die de code ondertekent.

De Asset Manager Code of Professional Conduct heeft als doel om de ethische en professionele verantwoordelijkheden te kaderen voor bedrijven die gelden beheren ten behoeve van hun cliënten. Voor beleggers biedt de code een maatstaf voor het gedrag dat ze mogen verwachten van hun vermogensbeheerders. Bovendien biedt het zekerheid ten aanzien van het vertrouwen dat ze kunnen stellen in bedrijven die de code onderschrijven.

“Beleggers hebben recht op het hoogste niveau van professioneel gedrag en mogen dat ook eisen van de mensen aan wie ze hun beleggingen toevertrouwen”, zegt Reinder Kuperus, directeur en mede-oprichter van Index People. “Sinds onze start in 2007 is ons bedrijf altijd toegespitst geweest op het vermijden van onnodige kosten en het maximaal profiteren van beleggingskansen. Door gebruik te maken van indexbeleggingen lekt er nauwelijks nog rendement weg; dit komt ten goede aan de klant. Door ons te committeren aan de principes van de CFA Institute Asset Manager Code of Professional Conduct, willen wij het feit dat het klantbelang onze grootste prioriteit is extra kracht bij zetten.”

De Asset Manager Code of Professional Conduct is gebaseerd op de ethische principes van het CFA Institute en het CFA opleidingsprogramma, en vereist dat managers zich committeren aan de volgende professionele normen:

  • Te allen tijde te handelen op een professionele en ethische wijze
  • Te handelen in het belang van klanten
  • Te handelen met onafhankelijkheid en objectiviteit
  • Te handelen met vaardigheid, competentie en toewijding
  • Tijdig en accuraat te communiceren met klanten
  • Om de regels van het toezicht voor kapitaalmarkten te handhaven

De volledige tekst van de Asset Manager Code of Professional Conduct leest u hier.

Over het CFA Institute

Het CFA Institute is een wereldwijde vereniging van beleggingsprofessionals, die de norm stelt voor professionalisering en prestaties. De organisatie maakt zich sterk voor ethisch gedrag in beleggingsmarkten en is een gerespecteerde bron van kennis in de financiële wereld. Het uiteindelijke doel: een klimaat scheppen waarin de belangen van beleggers voorop staan, markten zo goed mogelijk functioneren en economieën groeien. Ga voor meer informatie naar www.cfainstitute.org.

Een gezamenlijk interview van Index People en het CFA Institute leest u hier.