De illusie van markttiming

Onrust op de financiële markten roept bij veel beleggers dezelfde vraag op: is het verstandig om tijdelijk uit te stappen en later weer in te stappen als de koersen verder dalen? Het idee klinkt logisch, maar de praktijk bewijst het tegendeel. Structureel succesvol de markt timen is vrijwel onmogelijk. Zelfs als een belegger een keer goed zit, valt de winst vaak tegen.

De uitdaging van markttiming

Het principe van markttiming lijkt eenvoudig: verkopen voordat koersen dalen en weer instappen zodra het herstel begint. In werkelijkheid is dit echter extreem moeilijk. Dit komt mede doordat meerdere momenten goed getimed moeten worden. Alleen op tijd uitstappen is niet voldoende, een belegger moet ook weer op het juiste moment instappen.

Zelfs professionele beleggers met geavanceerde modellen en diepgaande analyses slagen hier zelden in. Vaak stappen ze te laat uit of missen ze het herstel. Hierdoor blijven ze achter bij beleggers die gewoon blijven zitten. Bovendien is het voordeel van markt timing vaak kleiner dan gedacht.

Een voorbeeld uit de praktijk

Als voorbeeld staat de markt op 100 en daalt uiteindelijk naar 60, dit is een daling van 40%. Een belegger verkoopt precies op de top van 100. Op het moment dat de markt op 90 staat is de belegger blij met zijn keuze. Hij heeft immers een daling van 10% vermeden. Hij verwacht daarnaast dat de bodem wel eens bereikt kan zijn. Hij besluit opnieuw in te stappen op 90. De markt daalt echter verder naar 60. Wat is het resultaat?

  • De belegger kocht op 90 en lijdt een verlies van 33,3% (van 90 naar 60).
  • Een belegger die bleef zitten, verliest de volledige 40% (van 100 naar 60).
  • De markt timer heeft 10% van de daling vermeden, maar het netto voordeel is slechts 6,7%.

Dat is aanzienlijk minder dan veel beleggers verwachten, aangezien je 10% van de daling gemist hebt. Het verschil kan nog kleiner worden als bijvoorbeeld transactiekosten meegerekend worden.

De kracht van blijven zitten

Sterke koersstijgingen volgen historisch gezien vaak kort op grote dalingen. Wie tijdelijk uitstapt, loopt het risico deze hersteldagen te missen. Daarnaast is er geen garantie dat de markt verder daalt en dat er dus een beter instapmoment komt. Beleggers die hun positie behouden, presteren op de lange termijn dan ook meestal beter dan degenen die proberen de markt te timen.

Door breed gespreid te beleggen in een index profiteer je automatisch van herstel, zonder de moeilijke emotionele en vaak kostbare beslissingen over in- en uitstappen.

Conclusie

De markt laat zich niet voorspellen en markt timing werkt zelden. Zelfs als je een keer een goede keuze maakt, wegen de risico’s en kosten vaak niet op tegen de potentiële winst. De beste strategie? Een goed gespreide portefeuille en geduld. Dat levert op de lange termijn het beste resultaat op.

Ook te lezen op IEXProfs: De illusie van markt timing | IEXProfs.nl